FL Extra 330S

Laatst gewijzigd:Half mei heeft Dennis de FL Extra van Christophe overgenomen. De Extra heeft een spanwijdte van 2,7 meter en wordt gevlogen met een motor rond 100cc vermogen.

Links kunnen zien jullie hoe we hem tot bij ons thuis gekregen hebben. Wanneer er een spinner en rudder op staan, gaan we hem niet meer in de mobilhome krijgen (maar dat zijn zorgen voor later).

Speciaal aan dit model is dat het honingraat romp heeft. De romp heeft een leeg gewicht van 1,5kg! Er vliegen niet veel van deze modellen rond, zelf ken ik er maar 3.
Naast de 3 meter Extra van Christophe leek hij niet zo groot, maar als we hem op de bouwtafel leggen zien we wel dat hij een pak groter is dan de Giles waar ik nu mee vlieg.

Zoals jullie kunnen zien zijn de vleugels ook al voor 90% klaar, deze hebben Jan en Marc gemaakt.

De vleugels bestaan uit schuim kernen, gesneden met een gloeidraad. Dit schuim werd achteraf verstevigd met carbon strengen en een carbon ruit ter hoogte van het einde van de vleugelbuis. Dit geheel werd achteraf volledig beplankt met balsahout.


Verder ben ik al stilaan gestart met het verder afbouwen van de Extra. Om te beginnen heb ik de plaat waar alle elektronica ed. op gaat komen erin gelijmd en langs de onderkant verstevigd met carbon strengen.
De horizontale plaat bestaat uit 1mm balsa, langs beide kanten gelamineerd met glasvezel.
In het begin zag dit geheel er vrij slap uit, maar vastgelijmd is het verassend sterk! Hieronder kunnen jullie zien hoe het lanmineren gebeurt.


Natuurlijk heb ik ook al nagedacht over het kleurenschema dat de Extra zal krijgen. Het liefst van al wou ik hem op schaal overspannen. De Extra's van de Franse luchtmacht (330 LS en SC) zijn echt heel erg mooi, maar iedereen zal het ermee eens zijn dat het een uitdaging te noemen is. Het eindresultaat zou er ongeveer zo uit moeten komen te zien:Ik heb Gernot een mailtje gestuurd of hij mij kon helpen met het vinden van een bovenaanzicht van de vleugel. Omdat hij deze kist samen met krill ontworpen heeft, had hij een mooie afbeelding voor mij:Zoals jullie hierboven rechts kunnen zien, heb ik deze tekening digitaal overgetekend. Zo ga ik ze later om kunnen zetten naar een freesbestand om de oracover machinaal uit te laten snijden.